fredag 11 maj 2012

Humor

Är inte humor det fulaste som finns? Begreppet beskriver det som vi människor finner lustigt, och vad är egentligen det? Vad man tycker är "roligt" är olika för olika personer, och ibland kan det framkalla upprörda känslor om man tycker att fel saker är roliga.

Idag skämtade (det heter så när man yttrar ord eller meningar vars syfte är att roa) jag och två vänner om judiska koncentrationsläger. De har gjort ett projektarbete som bland annat handlar om dessa läger, men vi skojade (kul ord enligt min humor) om att de istället hade gjort ett arbete om modet under andra världskriget.

- Jo, det var ju mycket träskor och randiga pyjamasliknande dräkter då. Och man skulle ju ha rakad skalle. Både tjejer och killar faktiskt!
- Armbindlar var ju väldigt inne också, men där fanns det två trender. Antingen skulle man ha ett kors eller en stjärna.
- Ja, precis. Men dessa ideal... På den tiden var det ju size minus som gällde. De var så magra!

Sedan kom en lärare men vi fortsatte att skämta. Då slog det mig att man kanske inte får tycka att det är roligt. Får. Det är inte socialt accepterat. Men vad ska man göra då? Kan man rå för sin humor? Jag vet inte. Borde inte olika humor accepteras på samma sätt som att vissa tycker om kärleksromaner och andra krigsfilmer? Samtidigt kategoriserar man ju gärna in vad folk tycker är underhållande i "bra humor" och "dålig humor". Det är alltså ett väldigt engagerande ämne. Och det är kul när man tänker på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar